Webometrics-2023: інтернет-рейтинг українських вишів

Дослідницька група Cybermetrics Lab, що є частиною найбільшої дослідницької установи Іспанії Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) опублікувала черговий рейтинг університетів світу за рівнем їхньої присутності в інтернеті. Результати цього дослідження публікують уже 20 років поспіль двічі на рік – у січні та липні.
У процесі складання Webometrics Ranking of World's Universities враховується кількість проіндексованих пошуковими системами сторінок сайту закладу освіти, зовнішні посилання на нього, цитованість сайту, кількість завантажених на веб-сторінку файлів та інші показники.
Автори рейтингу оцінюють змістову та інформаційну складову сайту певного університету. За словами розробників, у процесі  складання рейтингу показники відвідуваності та дизайн сайтів до уваги не беруться.
Новий рейтинг університетів світу Ranking Web of Universities складений з урахуванням систематизованих даних, отриманих розробниками в липні 2023 року.
Загалом рейтинг охоплює понад 32 000 освітніх установ з усього світу, з них 300 закладів вищої освіти з України.
Згідно з результатами рейтингу, цьогоріч найбільш присутнім у мережі українським закладом вищої освіти у світі є НТУУ Київський політехнічний інститут ім. Сікорського.
На другій позиції в рейтингу Webometrics Ranking Сумський державний університет, а на третій – Національний університет біоресурсів і природокористування.
Четверте, п'яте і шосте місця в українському рейтингу посіли відповідно Національний авіаційний університет, Прикарпатський національний університет ім. Стефаника та Київський національний університет ім. Шевченка.
Сьому та восьму сходинки в рейтингу цього року займають Харківський національний університет радіоелектроніки і Харківський політехнічний інститут.
Дев'яте місце в українському рейтингу отримав Харківський національний університет ім. В. Каразіна. Десятий рядок українського рейтингу за Львівською політехнікою.

TOP-100 українських вишів у Webometrics Ranking July 2023

Заклад вищої освіти

Місце

Місце у світі

Національний технічний університет України
«Київський політехнічний інститут»

1

1331

Сумський державний університет

2

1438

Національний університет біоресурсів і
природокористування України

3

1830

Національний авіаційний університет

4

1972

Прикарпатський національний університет імені В. Стефаника

5

2006

Київський національний університет імені Т. Шевченка

6

2281

Харківський національний університет радіоелектроніки

7

2603

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

8

2624

Харківський національний університет імені В. Каразіна

9

2868

Національний університет «Львівська політехніка»

10

3025