Підсумки цього тижня в освіті: головні події

Підлітки зможуть отримувати виплати за вакцинацію. Президент України поставив Кабінету Міністрів завдання підготувати окрему програму виплати 1 тисячі грн для українських громадян віком 12-18 років, які пройшли повний курс вакцинації проти COVID-19.
Реєстрація на ЗНО у магістратуру стартує 26 квітня. Міністерством освіти і науки затверджений календарний план проведення тестів зовнішнього незалежного оцінювання для вступу в магістратуру. Іспити відбудуться у період з 22 червня до 1 липня.
Збільшена кількість вчителів-учасників сертифікації. Цього року стати учасниками сертифікації зможуть 2 500 вчителів початкових класів. Реєстрація участі в сертифікації відбуватиметься відповідно до визначеної граничної кількості учасників для кожної області.
Уроки в школах починаються зарано, – дослідження. Результати дослідження вчених Цюріхського університету, свідчать про те, що початок уроків о 8-9 годині ранку може бути занадто раннім. Додатковий час сну сприяє відчуттю школярами більшого рівня енергії.
В Україні проти COVID-19 щеплено 140 тисяч підлітків. За словами головного санітарного лікаря, щеплення дітей роблять лише за бажанням батьків. У МОЗ наголошують, що частота несприятливих випадків після імунізації дітей не є більшою, ніж серед дорослих.
В Україні оновлять підхід до військового виховання. Міністерство внутрішніх справ, Міністерство освіти і науки, Міністерство оборони та Міністерство у справах ветеранів мають намір випрацювати комплексний підхід до військово-патріотичного виховання.
В Україні розвиватимуть щоденний спорт у школах. Набула чинності Концепція розвитку щоденного спорту в закладах освіти, метою якої є запровадження новітніх підходів до фізичного виховання, а також створення умов для фізичного розвитку учнів.
Уряд здійснив кілька призначень на освітні посади. Кабінетом Міністрів здійснено кілька призначень на посади в Міністерстві освіти і науки, Національному агентстві із забезпечення якості вищої освіти та Державній службі якості освіти.
КМУ підтримав скасування оподаткування наукових грантів. Урядом підтримані зміни щодо скасування оподаткування іноземних грантів на проведення наукових досліджень і розробок. Очікується, що це сприятиме провадженню наукової діяльності.
Уряд встановив доплату за ведення шкільного сайту. В Україні встановлена 10% доплата вчителям та іншим працівникам закладів освіти, які відповідають за ведення сайту, діловодства або бухгалтерського обліку. Нарахування відповідних доплат є обов’язковим.
Брак кваліфікованих вчителів зможуть компенсувати IT-фахівці. Міністерство цифрової трансформації пропонує підвищити якість викладання математики та інформатики у школах шляхом залучення до освітнього процесу IT-спеціалістів.
Молодим вчителям призначатимуть педагога-наставника. Спеціалісту, якого вперше буде призначено на посаду педагогічного працівника, призначатимуть досвідченого вчителя, який впродовж першого року роботи виконуватиме функції наставника.
У МОЗ закликали повідомляти про порушення у шкільних меню. З 1 січня в усіх школах розпочали готувати їжу для дітей за новими правилами та рецептами. Батьки, які виявляють порушення у раціоні, можуть повідомляти про це до Держпродспоживслужби.
Хакери атакували сайти МОН та інших установ. У ніч з 13 на 14 січня на сайт Міністерства освіти і науки була здійснена кібератака, внаслідок чого сайт не працював більше 10 годин. Загалом було атаковано близько 70 сайтів центральних і регіональних органів влади.
2,5% працівників шкіл не щепилися проти COVID-19. Водночас за інформацією міністра освіти 1,5% від загальної кількості працівників шкіл, мають офіційно підтверджені протипоказання. Наразі відстороненими від роботи залишаються 0,6% працівників шкіл.
В Україні змінено порядок присудження ступеня PhD. Кабінет Міністрів затвердив новий порядок присудження ступеня доктора філософії, який передбачає перехід до європейської практики захисту освітньо-наукового ступеня PhD.