Підсумки останнього тижня в освіті: головні події

Який бал НМТ потрібен для вступу на бюджет. Сайт Вступ.ОСВІТА.UA пропонує інформацію про кількість балів національного мультипредметного тесту, необхідну для вступу на бюджетну форму навчання в кожен заклад вищої освіти України.
Чверть українських учнів хочуть переїхати за кордон, – дослідження. Результати опитування підлітків віком від 14 років свідчать про те, що чверть з них (26%) хочуть переїхати за кордон, а ще 20% взагалі не визначились з даного питання.
Повітряні тривоги є головним бар'єром у навчанні. Учнівство, батьки та вчителі вважають повітряні тривоги основним бар’єром у навчанні школярів. Причому серед педагогічної спільноти тривоги, як головний бар’єр у навчанні, називають 75% вчителів.
До 1 вересня МОН визначить заклади для пілоту профільної школи. Міністерство освіти і науки протягом 2024 року сформує мережу й обере школи, які стануть ліцеями та візьмуть участь у пілотуванні старшої профільної школи. У пілоті візьмуть участь учні 10-х класів.
Оприлюднено демоверсії тестових завдань НМТ з усіх предметів. Тести є аналогічними до тих, що будуть застосовані під час відбору абітурієнтів для вступу на спеціальності бакалавра за структурою, типами завдань та тривалістю їх виконання.
У МОН анонсували розміри освітніх грантів у відношенні до результату НМТ. Розмір гранту на здобуття вищої освіти коливатиметься від 15 до 50 тисяч грн. Претендувати на грант зможуть вступники, які за результатами НМТ матимуть не менше 150 балів з двох предметів.
МОН оприлюднило орієнтовні критерії модернізації мережі вишів. Під час модернізації мережі та приєднання їх до більш потужних вишів буде враховуватись кількість населення у місті, де знаходиться університет, та кількість студентів у закладі освіти.
Освітній омбудсмен пропонує знижувати категорію вчителя за булінг. Йдеться про можливість зниження кваліфікаційної категорії та позбавлення педагогічного звання у разі притягнення вчителя до відповідальності за рішенням суду за булінг та мобінг.
МОН розширить перелік предметних тестів для вступу в магістратуру. Відомство планує розширити перелік предметів для єдиного фахового вступного випробування в магістратуру. Відповідні зміни містить проєкт Порядку прийому для здобуття вищої освіти.
Набув чинності Порядок проведення НМТ у 2024 році. Документ визначає основні засади підготовки та проведення Національного мультипредметного тесту з метою оцінювання результатів навчання випускників, здобутих на основі повної загальної середньої освіти.
МОН планує підвищити мінімальний конкурсний бал для деяких вступників. Відомство планує підвищити мінімальний конкурсний бал для вступу на деякі спеціальності. Відповідні норми містить проєкт Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти.
Названо спеціальності, на які буде збережено держзамовлення. Після ухвалення законодавчих змін, якими передбачено реформа фінансування здобуття освіти, буде змінено кількість спеціальностей, за якими можна отримати 100% покриття вартості навчання.
Гранти на оплату вищої освіти можуть отримати 58 тисяч вступників. У МОН розраховують, що за умови збереження фінансування вищої освіти, на бюджетне навчання зможуть вступити 49 тисяч вступників, а отримати державні гранти – понад 58 тисяч вступників.
Школа має подолати невротизацію навчання, – міністр. За словами Оксена Лісового, школа має подолати невротизацію навчання, коли вчителі і діти більш за все бояться зробити помилку. Навчання в школі – це частина життя, де людина має право робити помилки.
НУШ у 5–7 класах «провисла» через неготовність учителів, – Лісовий. Проблеми перевантаженості і відриву від практичної складової сфокусовані більшою мірою в базовій школі НУШ, яка певною мірою «провисла» через неготовність учителів.
Школи самостійно визначать дату завершення навчального року. Школи самостійно визначатимуть дату завершення уроків і день проведення останнього дзвоника. Про це повідомили у МОН, з огляду на повідомлення в ЗМІ щодо завершення навчання 28 червня.
Грантову систему оплати вищої освіти впровадять цього року, – Шмигаль. За словами прем'єра, цього року відбудеться масштабна реформа вищої освіти. Буде змінений перелік спеціальностей, які оплачуватиме держава, а також принципи підтримки студентів.