У МОН прогнозують приєднання
слабких вишів до більш сильних

Виходячи з теперішньої демографічної ситуації, очевидно, що з часом слабші заклади вищої освіти будуть вимушені приєднатися до сильніших.
Про це наголосив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький. За його словами, в 2023 році в Україні було орієнтовно 360 тисяч випускників шкіл, а 15 років тому, у 2008-му, це число сягало 640 тисяч. Він зауважив, що подальші демографічні прогнози також є невтішними.
«Спираючись лише на демографію, яка не враховує показників міграції, пов’язаної з війною, ми бачимо постійне зменшення кількості осіб, які народилися на території України 17 років тому. До 2033 року в нас буде приблизно 300 тисяч випускників – і це цифра, яка передбачає повернення поки що непідконтрольних Україні територій», – зазначив Винницький.
Водночас у 2008 році в Україні функціонувало орієнтовно 350 закладів вищої освіти, в кожному з яких в середньому навчалося 6700 студентів.
У 2021 році загальна кількість закладів зменшилася до 300, але в середньому в кожному з них навчалося лише 3400 студентів. Середньої цифри контингенту студентів на заклад станом на 2023 рік ще немає, але вона є ще меншою. «Зважаючи на ці дані, так чи інакше, певне зменшення або укрупнення закладів вищої освіти має відбуватися, але це надзвичайно болісний процес. Ми намагаємося робити це плавно, не створюючи зайвої суспільної напруги. З кожним роком фінансування закладів, які не дотягують до певних визначених критеріїв, буде зменшуватися», – наголошує заступник міністра освіти і науки.
Зростати фінансування буде для тих університетів, які виконують критерії, закладені у формулі розподілу коштів між закладами вищої освіти, тобто для тих, які спроможні.
До таких об’єктивних критеріїв належать наукові показники, рівень працевлаштування випускників, рівень інтернаціоналізації і багато іншого. «Очевидно, що з часом слабші заклади будуть вимушені приєднатися до сильніших. Це такий еволюційний підхід, який ми намагаємось час від часу трішки пришвидшити», – зауважив Винницький.
За його словами, сьогодні в Україні, окрім 100 приватних закладів вищої освіти і 40 комунальних, які переважно є доволі маленькими, функціонує орієнтовно 170 державних університетів. Внаслідок реформи має з’явитися приблизно 100