Підсумки тижня в освіті: головні події

Учителям пропонують освітню премію імені Павла Тичини. Проєкт МУР анонсував премію ім. Тичини, місією якої є заохочення освітян до креативного викладання. Автори найбільш вражаючих лекцій отримають премії: перше місце – 250 000 грн, друге – 150 000, третє – 100 000.
Учнів 1–4 класів забезпечать безоплатним харчуванням до кінця року. З бюджету виділено 2 млрд грн, що будуть передані місцевим громадам. Механізм розподілу коштів субвенції затверджений урядом та забезпечить однакові умови для організації харчування в усіх школах країни.
У разі відсутності опалення школи переходитимуть на онлайн навчання. За словами заступника міністра освіти і науки Андрія Сташківа, ситуації прогнозуються дуже різні, і кожна школа буде приймати власне рішення, але головною вимогою э дотримання температурного режиму.
У 2024 році до магістратури зараховано понад 100 тисяч вступників. Станом на 11 вересня до магістратури було зараховано 101 437 осіб. На бюджетну форму навчання було зараховано понад 32 тисячі абітурієнтів. Більше 69 тисяч осіб було зараховано на контрактну форму навчання.
Студенти можуть скористатись гарячою лінією МОН щодо грантів. З метою підтримки студентів МОН продовжує надавати консультаційну підтримку щодо державних грантів на навчання. Гаряча лінія працює з понеділка по четвер з 9:00 до 17:00, у пʼятницю до 16:00.
95% вчителів вважають, що учні стали навчатися гірше – опитування. Відповідні дані оприлюднили Rakuten Viber спільно зі студією онлайн-освіти EdEra за результатами опитування майже тисячі педагогів, що було провелено напередодні Дня вчителя.
Другу вищу освіту за контрактом можна здобути без складання НМТ. Для вступу на бакалавра особам, які вже мають ступінь бакалавра, магістра чи спеціаліста, зараховуються результати фахового іспиту в закладі вищої освіти та розгляду мотиваційних листів.
17 університетів України включено до World University Rankings. За результатами цьогорічного рейтингу, найкращим українським вишем визнаний Сумський державний університет. Загалом усі українські університети протягом року не досягли прогресу у рейтингу.
Шестикласники продемонстрували незначне покращення знань. Учні 6-х класів продемонстрували незначне покращення результатів навчання з математики та української мови. Такими є висновки державного моніторингу якості освіти. Дослідження було проведено методом тестування учнів.
Учні 8-х класів погіршили результати навчання. Серед учнів 8-х класів зафіксовано зниження середніх результатів у навчанні, особливо з математики. Також моніторинг засвідчив факт, що регіональні диспропорції залишаються суттєвими.
Учителі можуть роздрукувати завдання НМТ з усіх предметів. Освіта.ua пропонуєвсім учителям та репетиторам, які працюють над підготовкою учнів до НМТ, роздрукувати приклади завдань цьогорічного мультипредметного тесту з усіх предметів.
Учителі можуть підписатись на розсилку з ідеями та матеріалами. Учителі можуть підписатись на щомісячну інформаційну розсилку від Українського інституту розвитку освіти. В одному листі щомісяця можна буде отримати описи сучасних методик та підходів, корисні матеріали для уроків тощо.
Багато учнів 10-11 класів виїжджають за кордон, – Лісовий. За словами міністра, багато дітей, особливо хлопців, які навчаються в старших класах, виїжджають за кордон. Ключове, що МОН має їм запропонувати – це якісну освіту, яка спонукатиме їх залишатися в країні.
МОН підтримало заборону російської в шкільному середовищі. Освітнє відомство з деякими зауваженнями підтримало законопроєкт про заборону спілкування російською в школах. Міністр повідомив, що російська використовується як зброя і передумова для агресії.
У держави немає коштів на підвищення зарплат учителів, – міністр. За словами Оксена Лісового,  для підвищення заробітної плати всім освітянам потрібно 270 млрд грн, але сьогодні у держави таких коштів немає. Сьогодні зарплати освітянам фінансуються донорами.
НМТ з історії України доповниться завданнями з історії Руси-України. В 2025 році до національного мультитесту з історії будуть додані завдання з історії Руси-України. Міністерство освіти і науки підтримало відповідну пропозицію народних депутатів.